Община Кюстендил е бенефициент по процедурата за подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление, финансирана по линия на механизма за възстановяване и устойчивост. Това каза в интервю за "Фокус“ Радмила Рангелова, зам.-кмет "Социални услуги, програми и проекти". Зам.-кметът посочи, че с това проектно предложение Община Кюстендил е кандидатствала през 2020 година по Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. Тогава проектът е одобрен, но поради липсата на финансиране не е реализиран.

"Това е причината сега да бъдем поканени за директно финансиране по процедурата. Община Кюстендил е конкретен бенефициент и има вече заделен финансов ресурс, с който да бъдат реализиране дейностите“, каза Радмила Рангелова.

Предвижда се проектът да продължи 18 месеца, а дейностите да се изпълняват на територията на общината. Основна цел на проектно предложение е повишаване на енергийната ефективност и подобряване качеството на живот в община Кюстендил чрез рехабилитация и модернизация на системата за външно изкуствено осветление в част от града.

Специфичните цели са намаляване на разходите за ел. енергия и поддръжка на уличното осветление. Подобряване условията на живот на населението и привлекателността на общината. Осигуряване на съответствие с изискванията на действащите стандарти за улично осветление.

Предвидените дейности са резултат от идентифицирани нужди на общината по отношение осигуряване на по-добри условия за живот и достъп до предлаганите публични услуги за населението. По проекта се предвижда доставка и монтаж на LED осветители за улично и парково осветление, вкл. внедряване на Система за управление и наблюдение на уличното осветление, съгласно доклад за обследване за енергийна ефективност и работен проект. Общата стойност на проектно предложение е в размер на 1 034 237 лева.

Зам.-кметът Радмила Рангелова отбеляза, че това са били необходимите средства, когато е изготвено проектното предложение, а именно 2019 – 202 година. Управляващият орган сега допуска актуализиране на сумата, която е в размер на 10 %. "В тази връзка Община Кюстендил сезира управляващия орган за това, че сме притеснени, че енергийният одит е изготвен през 2019 – 2020 година, а за това време системите за външно изкуствено осветление са се променили. Имаме притеснение, че предвидените дейности не отговарят напълно на необходимите потребности“, каза Радмила Рангелова.

По думите на зам.-кмета допустимото максимално 10-процентно увеличение на сумата може и да не е достатъчно да се покрият всички разходи по проекта. "Като отговорна страна и като конкретен бенефициент по проектното предложение осъзнаваме важността му- В тази връзка сезираме официално управляващия орган, че има неща, които действително трябва да се изчистят, за да може да се постигнат качествени, ефективни и устойчиви в дългосрочен план резултати“, допълни Радмила Рангелова.

В изпратеното писмо до министерство на енергетиката се посочва, че проектното предложение и енергийният одит, приложени към момента на кандидатстване са изготвени преди повече от три години, като за изминалия период състоянието на мрежата и на осветлението вече не съответства на описаното при изготвяне на предложението. В допълнение, разходите за труд, цените на строителните материали, включително на осветителните тела, са се увеличили  с над 35%.  Не на последно място енергийният одит не отговаря на изискванията наредбата за определяне на показателите за разход на енергия, енергийните характеристики на предприятия, промишлени системи и системи за външно изкуствено осветление, както и за определяне на условията и реда за извършване на обследване за енергийна ефективност и изготвяне на оценка на енергийни спестявания.

В тази връзка, с цел ефективно и качествено изпълнение на проекта, Община Кюстендил апелира за предприемане на необходимите действия и постъпления за разрешение, за актуализиране на документите, които да кореспондират с актуалното състояние на съществуващата мрежа.

Венцеслав ИЛЧЕВ