В Кюстендил почитат един от спасителите на българските евреи – Иван Момчилов. За Агенция "Фокус“ от отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил съобщиха, че от 17.00 часа в залата на Възрожденското училище ще се проведе възпоменателна вечер. Тя е организирана от Община Кюстендил и от Регионалния исторически музей и е по повод 135 години от рождението на Иван Христов Момчилов. Събитието е част от програмата за отбелязване на 80 години от спасяването на българските евреи.

Иван Момчилов е виден кюстендилски общественик, културен деец и адвокат. През март 1943 година заедно с Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Димитър Пешев и Петър Михалев участва в Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи. Поради този важен принос Иван Момчилов е провъзгласен от мемориала "Яд Вашем" в Държавата Израел за "праведник на света". Награден е с най-висшето държавно отличие в Р България – орден "Стара планина" I ст. Удостоен е със званието "почетен гражданин на Кюстендил".

Иван Момчилов е роден на 14 януари 1888 година в кюстендилското село Соволяно. Завършва престижното Педагогическо училище в Кюстендил и право в Софийския университет. Участва като офицер във войните за национално обединение 1912-1913 и 1915-1918 г. Активно участва в политическия, обществен и културен живот в Кюстендил.

Обществено ангажиран и професионално ориентиран да защитава каузи и човеци, Момчилов застава твърдо против депортацията на българските евреи.

Венцеслав ИЛЧЕВ