В Кюстендил почетоха паметта на спасителите и спасените от нацистките лагери, предаде репортер на "Фокус“.  Събитието се проведе пред къща-музей "Димитър Пешев“. На него присъстваха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, областният управител Александър Пандурски, председателят на Общински съвет – Кюстендил Иван Андонов, архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрит Исаак, директорът на Регионален исторически музей – Кюстендил Валентин Дебочички, представители на държавните институции.

Слово пред присъстващите изнесе доцент доктор Ангел Джонев, историк към Регионален исторически музей – Кюстендил. Той посочи, че къща-музей "Димитър Пешев“ е единственото място на памет в Република България, свързано с темата за спасяването на българските евреи. "Една тема, погледната от дистанцията на времето, има относително кратък живот - само 80 години. Тази тема е изключително наситена, както със събития, така и с много емоции“, каза Ангел Джонев.

По думите на историка, къщата музей е само на 20 години, което идва да покаже, че този въпрос, през останалите 60 години, е бил поставен под различен знак.

" В това място на памет ние разказваме за кюстендилската му следа. За онези усилия на кюстендилското гражданство, което само от четирима представители, тези достойни имена – Асен Суичмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев, имаха смелостта на 8 март 1943 година да напуснат семейния си уют и да тръгнат по пътя на историята, по пътя на безсмъртието. Защото тези хора рискуваха да бъдат спасени други хора. Хора, поставени в незавидно положение след 1940 – 1941 година, когато в България е прието законодателство за ограничаване на еврейските права“, каза Ангел Джонев.  

Той посочи, че това законодателство постепенно е затвърдено, а в началото на 1943 година идва едно споразумение за изселване на евреи от България на 20 000 души. "Това българо-германско споразумение имаше една злощастна съдба. На неговия път се изпречиха много представители на различни институции, но се изпречиха и граждани. Това е гражданското начало. Кюстендилци поставиха със своите действия на споменатия 8 март, потегляйки за столицата, за да търсят помощ. Ако наистина техният кураж е бил за 400, то острието, което пробожда договора и го прави невалиден е на подпредседателя на българския парламент – Димитър Пешев“, допълни историкът Ангел Джонев.    

"Време, в което да си спомним за едни наши братя, които са отдали своите трудове в служенето на своите ближни. Днес сме събрани тук, за да си спомним за любовта която имаха Димитър Пешев и неговите съратници – кюстендилци, които се противопоставиха срещу това, евреите да бъдат депортирани“, каза архимандрит Исаак. Той посочи, че в това дело са участвали и духовници, за да не бъдат убити евреите, живеещи в България.

От своя страна Леонид Хаздай, заместник-председател на Организацията на евреите "Шалом“ в България посочи, че не може да се симулира благодарност заради това, че той е имал възможност да се роди и да говори днес пред присъстващите.

По време на честването на 20-годишнината от откриването на къща-музей "Димитър Пешев“ беше прочетен поздравителен адрес от името на Президента на Република България Румен Радев. В него се казва: "…Със своята изключително ценна колекция, веществени и писмени извори, свързани със спасяването и със спасителите на българските евреи по време на Втората световна война, за двете десетилетия от съществуването си къща-музея "Димитър Пешев“  се утвърди като особено важен национален културно-исторически паметник. Тя пази съкровения спомен за Димитър Пешев и за неговите четирима граждани – Асен Суичмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев, които пренебрегвайки риска за себе си, дадоха импулс на всенародното движение, осуетило депортирането на българските евреи“. В поздравителния адрес се посочва още, че историята за спасяването на българските евреи не трябва да се забравя така, както се почита и паметта на погубените, защото това е разказ безпримерен подвиг, хуманност и подвиг.  Никоя друга европейска държава не успява да защити огромното мнозинство от своето еврейско население. "В навечерието на 80-годишнината от този исторически момент повече от всякога имаме нужда от знакови на паметта, каквато е къщата музей на Димитър Пешев“, се посочва още в поздравителния адрес.

Пред присъстващите беше прочетен и поздравителен адрес от Негово превъзходителство Йорам Елрон, посланик на Израел в България. В него се посочва, че къщата-музей на Димитър Пешев е изключително ценен обект. "България за народа на Израел е страната, чиито народ застава рамо до рамо със своите братя евреи, в мрачните години на Втората световна война и се противопоставя на тяхната депортация в нацистките лагери на смъртта. Израелският народ помни и завинаги ще бъде признателен на българския народ за този уникален акт на хуманност и смелост“.

Венцеслав ИЛЧЕВ