В Кюстендил отбелязват 114 години независима България. Това съобщиха за  от отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил. Тържественото честване ще започне от 11.00 часа на сцена "Олга Борисова“.

Програмата предвижда издигана на българския трикольор, под звуците на националния химн. Следва слово по повод годишнината. След това ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника "Булаир“.

Голямото разстояние между Кюстендил и старопрестолният град Търново обуславя липсата на пряко участие на кюстендилци в случилото се на 22 септември 1908 година и обявяването на Независимостта на  България. Въпреки териториалната отдалеченост между двата града жителите на околията са подкрепили категорично акта за обявяване Независимостта на България.

Запазените исторически данни сочат, че по това време в Кюстендил се манифестира по един убедителен начин в подкрепа на акта от Търново, с необходимите атрибути и поздравителни телеграми.Кюстендил обаче е дал една от ключовите фигури, участвала в събитията по това време, присъствала на прочитането на манифеста, който издига България на по-високо равнище в европейската политическа и дипломатическа сцена - Христо Славейков.

Венцеслав ИЛЧЕВ