В Кюстендил отбелязват 105 години от кончината на митрополит Синесий Скопски. Това съобщиха за "Фокус“ от Архиерейското наместничество на Кюстендилска духовна околия. Годишнината ще бъде отбелязана от 9.00 часа в храм "Свети Мина“.

Това ще се случи с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит. Митрополит Синесий Скопски е роден в кюстендилското село Скриняно.

Със Заупокойна света Литургия, Панихида и трисагий на гроба ще бъде почетена паметта на блаженнопочиналия български митрополит. Св. Литургия и Панихидата ще бъдат отслужени в  храм "Св. вмчк Мина", а трисагият на гроба му, който се намира пред олтарната част на стария храм.  

Митрополит Синесий е роден е на 10 октомври 1836 година в кюстендилското село Скриняно с името Стоимен Райнов Димитров. Учи в Кюстендилското училище. На 4 март 1854 година е подстриган за монах с името Синесий и ръкоположен в йеродяконски чин в храма Успение Богородично в Кюстендил. В 1857 година йеродякон Синесий става дякон при митрополит Антим във Велес.

В 1861 година заминава за столицата Цариград, където започва да учи в българското училище във Фенер. След завръщането си в Кюстендил, митрополит Игнатий Кюстендилски му дава да управлява две години и половина манастира "Свети Мина“. На 19 октомври 1864 година постъпва в братството на Рилския манастир.

В 1867 година митрополит Игнатий го ръкополага за йеромонах и четири години изпълнява длъжността ефимерий и писар. В 1871 година е изпратен във Враца като таксидиот, където става член на местния революционен комитет. През 1874 година е назначен за протосингел на кюстендилския митрополит Иларион.

През  1875 година е ръкоположен за епископ с титлата Стовийски и назначен за викарий на кюстендилския митрополит в Щип. През 1877 година Синесий Стовийски се оттегля в Кюстендил и подава молба до екзарх Йосиф I за преместване, екзархът удовлетворява молбата му и епископ Синесий е назначен за наместник на пловдивската катедра, където остава 11 месеца. На 5 октомври 1878 година, след края на войната, епископ Синесий Стовийски е назначен за управляващ Одринската епархия на Българската екзархия.

На 5 декември 1884 година е избран за преспански и охридски митрополит, но поради гръцки интриги и политиката на турското правителство, Синесий и ръкоположеният на 7 януари за скопски митрополит Теодосий остават в Цариград да чакат берати.

На 29 септември 1896 година е избран от Светия синод за каноничен скопски митрополит. На 25 март 1909 година митрополит Синесий напуска Скопска епархия и заминава да живее на покой в Кюстендил, където почива на 16 декември 1917 година. Погребан е пред олтара на старата църква "Свети Мина“.

Венцеслав ИЛЧЕВ