В Кюстендил отбелязаха Деня на Европа и 79 години от победата над хитлеристка Германия, предаде репортер на "Фокус“. От площад "Велбъжд“ беше организирано шествие, което под звуците на Професионалния духов оркестър достигна до паметната плоча на загиналите кюстендилци във Втората световна война.

Тук бяха кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, областният управител инж. Александър Пандурски, председателят на Общински съвет – Кюстендил Димитър Велинов, председателят на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Боян Милушев, областният председател на Български антифашистки съюз, зам.-кметове, представители на Архиерейското наместничество, на политически партии и родолюбиви организации.

В словото беше посочено, че преди 79 години на този ден приключва почти 6-годишната война. Това са съдбовни събития за света и за България. Една от най-славните страници в българската история и особено за град Кюстендил е спасението на българските евреи от лагерите на смъртта. Гордост за град Кюстендил са петимата му съграждани – Димитър Пешев, Петър Михалев, Иван Момчилов, Владимир Куртев и Асен Суичмезов, които с историческата си акция от 9 март 1943 година поставят началото на спасението на българските евреи.

Беше акцентирано и върху това, че в боевете на Втората световна война участва и героичният кюстендилски тринадесети пехотен Рилски полк. В заключителния етап на войната са се сражавали над 7 000 бойци от региона.

"Колкото и години да минат, те няма да заличат в паметта на признателните поколения героизма, подвига и саможертвата на българските войни. За тях вечно ще напомнят Страцин, Куманово, Ниш, Стражин, бурните води на Драва и Мур станали свидетели на стоицизма на българския войник“, се каза още в словото.

Бяха припомнени и моментите от създаването на Европейския. На 9 май 1950 година френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. Той призовава за обединяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. "Декларацията на Шуман" е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния Европейския съюз.

Присъстващите на събитието сведоха глава в памет на жертвите във Втората световна война, а след това бяха поднесени венци и цветя на паметния знак.