Кюстендил отбеляза 148- та годишнина от избухването на Априлското въстание, предаде репортер на "Фокус“.  С едноминутно мълчание събралите се на паметника "Булаир“  в града под "Хисарлъка“ почетоха паметта на героите и мъчениците на Априлската епопея от 1876 година.

Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от областният управител инж. Александър Пандурски, кметът на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, зам. – кметовете Кристиян Иванчов и Бойко Клечков, председателят на Общински съвет Димитър Велинов, представители на Архиерейско наместничество - Кюстендил депутати, общински съветници, представители на политически партии и организации, граждани.

В тържественото слово бяха припомнени геройските и светли моменти от Априлската епопея.

На 20 април 1876 година по стар стил (1 май по нов стил) преди 148 години гръмва първата пушка на Априлското въстание. Предците ни "вдигат глава“ срещу цяла империя, в името на свободата на България. Макар и неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение. В основата на въстанието е т.н. Гюргевски революционен комитет, в който влизали Стефан Стамболов, Панайот Волов, Стоян Заимов, Никола Обретенов, Георги Бенковски, Иларион Драгостинов и други.

Беше посочено, че с Априлското въстание се сбъдва идеята на Васил Левски и мечтата на Христо Ботев за Освобождението на България. "Левски остави завет на нашите деди – да имат култ към свободата! Той постави задача пред революционните комитети да подготвят въоръжено въстание, да се борят за чиста и свята република, в която правата и свободите на всички граждани ще бъдат гарантирани. Днес ние се прекланяме пред героите, дали своя живот за свободата ни, за самочувствието и гордостта да се смятаме българи. Трябва да си кажем ясно, просто и по човешки – априлци счупиха оковите и заличиха белезите "по врата ни от хомота стар"… Те ни предадоха най-великия урок по родолюбие, който ни е нужен и днес – как се решават важни исторически задачи“, се каза още в словото.