В Кюстендил оптимизират професионалните гимназии. Това стана ясно по време на пресконференция, дадена от кмета на Община Кюстендил Петър Паунов, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. По думите на кмета през годините назад е извършена такава оптимизация на ниво детски градини, след което и на ниво начално и основно образование.

"Ще излезем с предложение до Министерство на образованието и науката, ще разчитаме и на съдействието на Областна управа, както и на всички образователни институции по отношение на оптимизацията“ы каза Петър Паунов.

Оптимизацията предвижда обединение на Професионалната гимназия по туризъм с Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт. Идеята е да се създаде нова гимназия по икономика, мениджмънт и туризъм. "За да може най-добрите практики на едно, със сериозен ръст, ползване на една сграда, да вдигнем нивото“, каза Паунов.

Другото обединение ще бъде на Професионалните гимназии по селско стопанство, лека промишленост и Професионалната техническа гимназия.

"С подходящите специалности и изполването на най-добрите практики, да може да постигаме резултати. В момента със засилване на инвестиционния интерес се засилва търсенето на квалифицирани кадри и за нас е важно да ги създадем още в средното образование и да направим такова ниво на висше образование тук, че да останат и да се реализират тук и разбира се другата ни задача е да върнем голяма част от нашите съграждани, които се трудят извън Кюстендил", коментира Петър Паунов.

Ще се направи предложение до МОН, сградата на Професионалната гимназия по туризъм да бъде прехвърлена на общината, а след това да се предостави за ползване на Основно училище "Професор Марин Дринов“, с което да се разшири базата на основното училище с модерен физкултурен салон.

Другото предложение е в част от сградата на Професионалната гимназия по селско стопанство да се настани Тракийски университет, да се обнови и общежитието. "Готови сме с проектите, обсъдихме ги с колегите от Общински съвет“, каза Петър Паунов. Според него оптимизацията е задължителна.

Венцеслав ИЛЧЕВ