Представители на Областна администрация, на общините Кюстендил и Дупница, на ОД на МРВ и други институции от областта проведоха съвместна среща-дискусия с фондация "Анимус“ относно възможностите за създаване на услуги за подкрепа на пострадали от домашно насилие, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Кюстендил. Инициативата за провеждане на подобен формат срещи в различните области е на фондация "Анимус“, заради зачестилите случаи на домашно насилие и липсата на кризисни центрове в страната.

Във фокуса на днешния разговор между институциите бяха социалните услуги, които се предоставят на територията на Кюстендилска област; взаимодействието между институциите, както и възможността за откриване на кризисен център за настаняване на пострадали от домашно насилие.

От страна на Областна администрация участие взе зам. областният управител Валентина Караганова, която застана категорично зад инициативата: "Областна администрация е домакин на тази среща, което само по себе си считаме за ползотворно, с цел координация и взаимодействие между ангажираните с този проблем институции за по-ползотворна работа. В наше лице може да разчитате на институционална подкрепа и помощ във връзка с вашата работа.“ Караганова обърна внимание на това, че темата трябва да бъде вадена на фокус и все по-често коментирана публично.

"Обществото и институциите трябва да обръщаме достатъчно внимание, да има чуваемост и варианти за оказване на социална подкрепа. Само така жертвите на домашен тормоз ще изпитват по-малко страх и притеснение да търсят помощ. Темата е чувствителна и изисква ангажираност от страна на всички“, заяви Караганова. Тя посочи, че е важно да бъдат разпознавани сигналите на насилие, както и възможностите за помощ на хората, уязвими от насилие.

Катя Паскалева от фондация "Анимус“ благодари на ОА – Кюстендил за това, че се е отзовала и е подкрепила инициативата за провеждане на срещата. "Липсват специализирани услуги в подкрепа на жертвите на домашно насилие на територията на Кюстендилска област. Това влияе  изключително много на жертвите – те просто не търсят помощ, защото няма на кого да разчитат. И така се получава един омагьосан кръг“, посочи Паскалева.

Тя обясни, че единствено валидна статистика има от МВР. Домашното насилие обаче не фигурира като еднократен акт, а има системност, която поражда нерешителност у жертвите.

В хода на разговора стана ясно, че заведените искови молби за поставяне на мерки за защита (в област Кюстендил) за изминалата година са 58 на брой. За сравнение през 2021 г. са 64 на брой, като от тях издадените заповеди за незабавна защита и постановени мерки са 42. 20 са издадените заповеди за постоянна защита и постановени мерки, а 22 са прекратените дела по ЗЗДН, поради оттегляне на молбата.

"Последната цифра е висока, поради факта, че липсват такива социални услуги“, коментира Паскалева. "Жертвата оттегля молбата, защото насилникът започва да се извинява, оправдава и обещава, че няма повече да се повтори. Това е характерна динамика при домашното насилие и, ако жертвата няма достатъчно подкрепа с един постоянен консултативен център, който да има и психолог, и социален работник, и юрист с безплатна правна помощ, е възможно да си оттегли молбата. А това е изключително рисково, защото съжалението и извинението на извършителят траят около 24 часа“, обясниха от фондация "Анимус“ и призоваха институциите на регионално и национално ниво, неправителствените организации и обществото да се обединят по темата и да търсят заедно решение на проблема.

 Фондация "Анимус“ е неправителствена организация, която работи в подкрепа на пострадали от насилие и уязвими лица. Организацията има 28-годишен опит в създаването на социални услуги за подкрепа на жертви на домашно насилие, сексуално насилие и трафик. Към момента организацията управлява Национална гореща телефонна линия за пострадали от насилие /0 800 1 86 76/, финансирана от Министерство на правосъдието. Организацията чрез своите експерти е участвала в създаването и всички ревизии на Закона за закрила на детето, Закона за защита от домашно насилие и Закона за социалните услуги.