В Кюстендил изготвиха план за устойчива градска мобилност. Това съобщиха за "Фокус“ от Общинския съвет в града. Става въпрос за стратегически план проектиран да задоволи нуждите от мобилност на хората и бизнеса в градовете и околностите им за по – добро качество на живот.

Този план е ключово изискване за предоставяне на финансиране по инвестицията Зелена мобилност, която е пилотна схема за подкрепа на устойчивата градска мобилност. Чрез дейностите, заложени по нея, е предвидено закупуване на превозни средства за обществен транспорт с нулеви емисии, изграждане на електрически зарядни станции за превозни с средства за обществен транспорт, разработване на интелигентни транспортни системи и интегрирани цифрови решения за подобряване на ефикасността и ефективността на обществения транспорт, изготвяне на Генерални планове за организация на движението в общините, както и инфраструктура за безопасна градска мобилност, насочена към уязвимите участници в пътното движение – пешеходците и велосипедистите.

Подкрепата по програмата"Развитие на регионите“ 2021 - 2027 също е пряко обвързана с условието предложените за подкрепа дейности да са идентифицирани за подкрепа в съответствие с плановете за интегрирано развитие на общините с включени в тях елементи на планове за устойчива градска мобилност или самостоятелно разработените и одобрение планове за устойчива градска мобилност.

Венцеслав ИЛЧЕВ