В Кюстендил дискутираха разпознаването на истинските новини, предаде репортер на "Фокус“. Дискусията се проведе в заседателната зала на Общината. Целта на семинара беше да покаже на присъстващите колко лесно могат да бъдат манипулирани в социалните мрежи и от всевъзможни мними сайтове. Бяха дадени полезни съвети как да се разграничава истинската информация от фалшивата.

Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов беше гост на събитието. Той посочи, че е изключително важно фалшивите новини да бъдат разпознавани и да се търси адекватна информация, която да даде възможност хората да направят своя информиран избор. Той даде и пример за фалшива новина, която е била свързана с предизборната кампания за местните избори.

"В разгара на кампанията, три дни преди изборите за местния вот, лично аз бях потърпевш от такава фалшива новина. В ромския квартал се провежда среща, организирана от общността. Правя изказване, в рамките на 1 час дискусия, хората започват да питат най-различни неща, дали ще им се блъскат къщите. Аз отговорих, че няма да ги лъжа, че ще им направя къща, че имат дете и ще им дам кола. След това се изрязва само частта, на която казвам …На вас дете, на вас къща, на вас кола. Това нещо излиза като новина“, разказа Огнян Атанасов.

То отново посочи, че в момента масово се въртят клипове с една от националните водещи медии, в които те разказват как са забогатели за един ден. "Един човек може много лесно да се подлъже и да се раздели с всичките си спестявания“, коментира Огнян Атанасов.

В рамките на срещата бяха представени различни онлайн инструменти, които могат да са в помощ, за да се разпознае бързо фалшивата информация.