В Кюстендил анкетират родителите за обедното меню в училищата. На пресконференция кметът на Община Кюстендил Петър Паунов съобщи, че до 14 септември трябва да бъдат обобщени резултатите от самата анкета, предаде репортер на Радио "Фокус" - Кюстендил. Предварителните разчети сочат, че цената на обедното меню трябва да се повиши значително, а родителите са тези, които трябва да посочат дали са съгласни с това.

"Стигна се до там, че трябва да се постави дебатът дали трябва да има хранене в училищата. През цялото време Общината дофинансираше храненето, основната част се поемаше от страна на Община Кюстендил – храненето на всяко едно дете от училищата. При 1.60 лв. купон, 50 ст. Добавяше училището, 88 ст. Отиваха по програмата "Плод за всички“, а между 2,50 лв. – 3,20 лв. дофинансираше Община Кюстендил за всяко едно дете, за всяко едно дете, за всеки един ден“, каза Петър Паунов.

По думите му около 600 000 лева е необходимият ресурс за това. "Това се оказаха четири летни сметки за ток на Община Кюстендил и този ресурс вече беше изяден. Вероятно много тежко решение ще бъде за всяко семейство, но призовавам всеки да даде своето мнение дали трябва да има хранене на децата. Купонът трябва да стане 3,90 лв. за всеки един ден“ы каза Петър Паунов. Той посочи, че училищата също са увеличи ресурса, но разликата от 3,90 лв. трябва да се плаща от родителите.

Стана ясно, че не е задължително училищата да работят с общинското предприятие "Ученическо хранене“, има възможност и за външен кетеринг. Общинското предприятие обаче предлага здравословно и балансирано хранене.

Кметът на Кюстендил отново настоя за създаване на единен стандарт за хранене на децата поне до 7 клас.

Венцеслав ИЛЧЕВ