ОБЩИНА СЛИВЕН

П Р Е С С Л У Ж Б А

 

8800 гр. Сливен тел. В истински фолклорен празник се превърна традиционният регионален събор, който се проведе в град Кермен в община Сливен. В рамките на фолклорната инициатива са включени два конкурса - за надсвирване за наградата на името на Досьо Милков и за надиграване за наградата на името на Динко Орсов. Откриването на петнадесетото издание на събитието, посветено на българските традиции и народни обичаи събра десетки жители и гости на града. Официалното начало даде зам.кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, която поздрави всички присъстващи и пожела успех на участниците.

"За мен е удоволствие днес да съм тук сред вас! Да ви поздравя, че съхранявате българските традиции и дух и вече толкова години ги възраждате и поднасяте с такова почитание и уважение! Благодарение на тези инициативи, които превръщате в празник, младите поколения имат възможност да се докоснат до красотата и необятността на българския фолклор, да го опознаят и да го заобичат  до живот. От мое и от името на кмета на община Сливен господин  Стефан Радев, ви пожелавам здраве, късмет, ползотворна работа на журито и много невероятни и незабравими емоции за всички през днешния ден! На добър час!“, заяви Пепа Чиликова.

Приветствие към всички отправи и кметът на Кермен Живко Жечев. "Нашият фестивал се разви и вече толкова години продължава да утвърждава имената на видните ни съграждани Динко Орсов и Досьо Милков. Тръгнали от този площад и разнесли керменския фолклор извън пределите на Майка България. Тук са се провеждали първите кастинги, а от целия регион, великият Филип Кутев, е грабил с пълни шепи. На добър час, нека най-добрият победи и продължавайте да разпространявате нашия прекрасен фолклор“, заяви още Жечев. 

Сред гостите на откриването бяха председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, народните представители Мария Белова и Татяна Су news pic 2
©
лтанова, общински съветници, кметове на населени места и кметски наместници.

Тази година 12 състава за автентичен фолклор от региона, индивидуални инструменталисти, танцьори и певчески групи участват в двата конкурса. Те са разпределени в две възрастови групи - до 16 и над 16 години. Професионално жури с председател - доц. д-р Владимир Демирев, етнолог и фолклорист и членове - Иван Стоянов, музикант и хореографът Станка Иванова, ще оценява техните изпълнения. Всички участвали състави ще получат диплом и сувенир, а за победителите в конкурсите, са определени парични награди.

Съборът се провежда през година и цели да поддържа жива фолклорната традиция, да утвърждава приемствеността между поколенията в усвояване и възпроизвеждане на богатото фолклорно наследство в наше време. Да провокира интереса и обучението на младите хора в тези традиции.

Организатори са Община Сливен, Кметството на Кермен и местното НЧ "Пробуда – 1906“.