Един от акцентите в културната програма на 120-ите Празници на розата в Казанлък е откриването на ново музейно пространство в сърцето на града – Музей "Ахинора“. Това каза за "Фокус" директорът на Художествената галерия в града на розите Пламен Петров. Официалното представяне на новия филиал на Художествена галерия – Казанлък ще се проведе днес от 11.00 часа на площад "КИАЦО“.

В края на 2021 г. се ражда идеята за създаването на ново музейно пространство, което да приюти една от най-ценните творби на Иван Милев от 1925 г., съхранявани в града на розите, която художникът дарява на родния Казанлък само няколко месеца преди смъртта си – картината "Ахинора“. Община Казанлък реализира ремонтните дейности на сградата и осъществява пълна модернизация на цялото площадно пространство пред нея по проект на арх. Николай Николов. В новото музейно пространство са оформени две експозиционни зали – една, организирана като дом на Иван-Милевата картина, а другата като зала за временни изложби, в които да бъдат представяни изследователски проекти, свързани с житейския и творчески път на Иван Милев и неговото време.

В рамките на събитието жителите и гостите на града ще могат да се срещнат и с първата временна изложба "Оцелелите“ – един вълнуващ разказ за способността на изкуството да "пътува“ през времето и съхранява спомена за нечовешките събития и несломимата сила на любовта към изкуството. За първи път в страната ще бъде представен фрагмент от оцелялата след бомбардировките над София от 1944 г. колекция на писателката Анна Каменова и юриста и дипломат проф. Петко Стайнов. Частна колекция, в която може да бъде видян не само един от малкото портрети, излезли изпод четката на Иван Милев – този на Анна Каменова, но и непознати до този момент ранни картини на Дечко Узунов. Акцент в изложбата е и двойният портрет на семейство Анна и Петко Стайнови от Генчо Стайнов, създаден през 1942 г.

В новия дом на "Ахинора“ публиките ще могат да се срещнат с множество непознати факти за житейския път на Иван Милев, както и с историята на най-ярката негова картина, опазвана в родния му град – "Ахинора“. В партньорство с Българското национално радио екипът на Художествена галерия – Казанлък реализира аудио запис на литературния източник, вдъхновил Иван Милев да създаде своята творба, разказът на Николай Райнов от 1917 г. "Царица Ахинора“. Той е осъществен с актрисата Снежина Петрова и може да бъде чут в новото музейно пространство за първи път.

В рамките на откриването ще бъде представен и своеобразният стенопис, реализиран от ученици от Националното училище по пластични изкуства и дизайн "Академик Дечко Узунов“, по илюстрация на художничката Кристина Тужарова.

Рени АТАНАСОВА