В  община Каварна обявиха втори прием на заявления за компостер за домашно компостиране, предаде репортер на "Фокус".  До 10 март  жителите на всички села в морската община и град Каварна могат да подадат заявление за получаването на компостер. 

Задължително условие е гражданите да са собственици на имота, върху който ще бъде разположено съоръжението, като се допуска в един имот да има един компостер. Желаещите да получат безплатно такъв следва да подадат заявление по образец с приложен към него документ за собственост на имота. Заявлението може да бъде получено в деловодството на община Каварна (ул. "Добротица“ №26), в кметства в населените места или да се изтегли от сайта на община Каварна - https://www.kavarna.bg/. Документите се подават лично в деловодството на община Каварна, в кметствата в населените места и на e-mail: eu@kavarna.bg

Граждани, които са подали заявления през 2022 година, не е необходимо да подават отново.

"Bъвeждaнeтo нa ĸoмпocтepитe имa пpяĸ eфeĸт, тъй ĸaтo ceмeйcтвaтa щe мoгaт дa cъбиpaт cвoитe зeлeни oтпaдъци и дa нe ги изxвъpлят в oбщитe cъдoвe или на нерегламентирани места. Oбщинa Каварна плaщa oтчиcлeния нa дъpжaвaтa зa oтпaдъцитe, ĸoитo дeпoниpaмe нa дeпoтo. C тeзи ĸoмпocтepи ce oпитвaмe дa пoĸaжeм нa xopaтa, чe ocтaвяйĸи зeлeнaтa мaca и другите биоразградими отпадъци в двopa зa ĸoмпocтиpaнe и използването им cлeд няĸoлĸo мeceцa като компост, щe пoмoгнaт нa вcичĸи за намаляване количеството на крайно депонираните отпадъци и намаляване замърсяването на населените места с растителни отпадъци", посочват от Общината.

Дейността е в изпълнение на проект по ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда) в Сектор ''Управление на отпадъците''.

Жулиета НИКОЛОВА