Първите за 2023 г. ритуали по полагане на военна клетва от новоназначени военнослужещи във военни формирования от състава на Сухопътните войски се проведоха днес, 27 януари. На централните площади в Хасково и  Карлово клетва положиха близо 60 новоназначени военнослужещи във Втора Тунджанска механизирана бригада и в 61-а Стрямска механизирана бригада, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната

"В днешния ден изказвам уважението си към упоритостта и всеотдайността, които българските военнослужещи всекидневно проявяват в планирането, организирането и изпълнението на задачите", се посочва в поздравителен адрес от министъра на отбраната Димитър Стоянов до командирите и личния състав на формированията. Той отбелязва, че и двете бригади са доказали многократно високия си професионален и обществен авторитет и им пожелава успешно да изпълняват воинския си дълг.

Командирите бригаден генерал Станимир Христов (Втора Тунджанска механизирана бригада) и бригаден генерал Маргарит Михайлов (61-а Стрямска механизирана бригада) връчиха свидетелствата на младите войници. На тържествените ритуали бяха подчертани доброто сътрудничество с местните власти, с областните управи в регионите, както и с Българската православна църква и обществените институции и организации.

Отслужени бяха молебени за здраве и благоденствие. Военнослужещите положиха венци и цветя пред паметника на Васил Левски в Карлово и пред паметника на Незнайния воин в Хасково.