В Историческия музей ще бъде открита изложба, посветена на фамилия Искович – семейството на заможния русенец Алберт Искович, чието име се свързва със създаването на фабриката за бои и лакове от началото на 20 век "Искович & Леви“, известна днес като "Оргахим“. Началото е от 18 ч. на 7 ноември в зала "Русе“ на Историческия музей.

Автор на концепцията и създател на изложбата е уредникът в отдел "История на България 15-19 век“ Ренета Рошкева. Експозицията съдържа 16 постери с фотоси от запазен албум, принадлежал на семейството, а по-късно, станал част от фонда на музея. Публикувани са и снимки на малка част от писмата между съпругата на Искович – Хилда Искович и нейната приятелка Мара Малчева, съпруга на инж. Петър Малчев, електрифицирал Русе.

 Именно кореспонденцията между двете дами и запазеният визуален материал са в основата на проучването, документиращо динамиката на отношенията в определен кръг от обществото – на заможни, перспективни, влиятелни хора.

Изложбата проследява в хронологичен ред промените, съпътстващи живота на едно семейство в България и времето след преместването му в Америка, както и развитието на обществото през 20 век. Експозицията съсредоточава разказа си върху създаването и разрастването на "Искович & Леви“, представя основателя на предприятието и неговото семейство, заминаването на фамилията за Америка и животът им зад океана, спира се върху приятелството между Хилда Искович и Мара Малчева, което продължава и след преместването на семейството.

Създаването на изложбата е част от проект "Албумът Искович“ - дигитализация на визуални документи – споделяне на знание и интерпретация на наследство“, реализиран по Програма "Знание и растеж" на Фондация "Русе-град на свободния дух" с подкрепата на "Еконт Експрес" ООД. В рамките на проекта е издадено и книжно тяло, което систематизира ключови моменти от разказа за проучваната фамилия. Писмата и снимките, дарени на музея, са дигитализирани и качени в облак, достъпен чрез сайта на русенския музей.