Изложба рисунки на Велина Гребенска се открива на днес в Зала "Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей "Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна. Колекцията е събрана под името “Уловени пространства".

Ще видим 12 произведения, изпълнени в художествената техника на сухия пастел, създавани в последните месеци специално за тази изложба. Повечето от тях са рисувани на границата между реалността и абстракцията, а някои са напълно отдалечени от натурата. Ясно доловима е идеята за космични начала и много от работите могат да се разглеждат като изображения на терени може би от Земята, но може би отвъд. Сред провокативните наименования са “Пейзаж от Венера", “Извънземен пейзаж - Нептун", “Целувката на слънцето и вятъра".

“Пастелът ме съпътства още от студентските ми години - обяснява своя избор на техника Велина Гребенска, - макар че във факултета сме рисували повече с маслени бои, някак съм го чувствала близък, може би заради специфичния начин на работа. Когато рисуваме с пастел, ние докосваме повърхността на хартията, имаме пряк контакт с нея и това носи допълнителна емоция. Преживяването, което имаш в момента, се излива директно в работата. Ти можеш да работиш с пръстите си, с цялата си длан и това носи невероятно усещане.

През периода 2016-2017 рисувах по-интензивно със сух пастел, но като че ли тази техника не е толкова разпространена и предпочитана в България, затова спрях за известно време. Докато миналата година реших за рождения си ден да събера приятели на изложба в галерия “ЮКА" - и пастелът се прие много добре. Последва друга в Пловдив, която премина с положителен отклик. Много е важно да си искрен в работата си, тогава нещата се възприемат по най-добрия начин - тогава си самият себе си. Тази изложба е финансирана от Национален фонд "Култура", по програма "Творчески стипендии" и съм много радостна, че проектът ми беше одобрен.

На мен чистото изразяване с пастел ми е достатъчно - асоциирам тази техника с духовния свят, може би заради нейната въздушност, мекота и безкрайните деликатни нюанси, които тя може да разгърне. Интересно ми е, търся изразяването в цвят, във форма, опитвам се да пречупвам реалността. Затова част от работите в изложбата са предадената през моя поглед реалност, а другите са напълно абстрактни, подчинени на моята фантазия. Любопитно ми е да изследвам различните пространства - видимите, невидимите, вътрешните, външните, да пътувам в различни светове... Стана цветна изложба, ще се радвам всеки да открие своя цвят и своето лично пространство в нея" - признава Велина Гребенска пред Нина Локмаджиева.

Концепцията на изложбата“Уловени пространства" авторката формулира така: “Ние неизменно се намираме в пространството, то ни носи различно усещане и възприятие. Мислите ни определят в кои граници е то - дали реални или условни. Всяко докосване на душата може да отключи нови чувства и преживявания, които обособяват своето поле. Творбата е натоварена с това значение - тя има своя живот, послания, които се отразяват в съзнанието на гледащия и събуждат друга реалност, провокация. За мен е важно да отведа зрителя в светове, различни от видимата действителност, до нови дълбочини, висини, въпроси. Да наситя със светлина уловените пространства."