На 9 май, в залата за временни експозиции на Художествена галерия - Стара Загора, беше представена изложбата "МАЩЕРКА", предаде репортер на "Фокус". Тя включва 39 живописни творби на художника Антон Антонов. Произведенията, които приятелите и гостите на Галерията ще могат да разгледат, обхващат различни творчески периоди и посоки на пластично търсене на автора още от първата негова картина, рисувана през 1976 година до днес. 

Последното изречение на разказа, част от изложбата, ни разкрива много: "Стъпките ми разбудиха аромата на мащерка в сухата трева и с всяка крачка чезнех в обятията на така осезаемата тъма." Дори тези няколко думи, написани от самия художник, насочват към неговата чувствителност, поетична същност и усещания за преживените мигове и образите, които можем да открием в творбите му.

Максимилиан Киров отбелязва за него: "Антон Антонов, заедно с чувствителността си към линията и цвета, разкрива една богата и изтънчена интелектуална природа, която винаги успява да укроти силата и остротата на чувственото възприятие при всяка среща на вътрешния му свят с другите, външни спрямо него реалности."

Художникът е роден в София през 1962 година, но детството му преминава в Дряново. От читалището в града, едва петнадесетгодишен, през 1977 година се поставя началото на неговите първи художествени изяви. Завършва специалност "Живопис" в периода 1980-1984 година във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", в класа на проф. Александър Терзиев и проф. Георги Костов. През 1989 година представя в Сливен своята първа самостоятелна изложба. Творческата му биография през годините включва десетки самостоятелни изяви в страната и извън нея, както и множество участия в колективни изложби и форуми на съвременното изобразително изкуство.

Негови творби са притежание на колекциите на: Кметството в град Шизуока, Япония; Токийския Университет, Япония; Кметството в град Чешка Будьовице; на галерии и музеи в страната, както и на редица частни колекции в Германия, Италия, Гърция, Франция, Белгия, Португалия, Испания, Холандия, Швейцария, Англия, Китай, Република Турция, Република Южна Африка, Япония, Съединени Американски Щати.

Старозагорската публика го познава от неговите участия на Балканското квадринале на живописта "Митовете и легендите на моя народ" през 2008 и 2012 година, където за своята творба Самодива II през 2008 година е отличен с награда.

Антон Антонов живее и работи в Дряново като продължава да се вдъхновява от природата и историята на дряновския край, и да претворява онези реални и имагинерни лични възприятия в своите картини.