Хасково продължава да обновява спортната училищна база и да преобразява местата за спорт за спорт на децата, съобщиха от общината. Одобрени са всички проекти, с които Община Хасково кандидатства за финансиране на обекти за детски и училищен спорт.

В шест училища в община Хасково предстои да бъдат построени нови или изцяло обновени съществуващи спортни площадки. Това ще се случи със средства по Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024 - 2027 г. Екипът на Община Хасково, съвместно с училищата, разработи качествени и мотивирани предложения. Одобрени са всички проекти на Община Хасково за финансиране на училища по Модул 3 "Изграждане и основен ремонт на открити спортни площадки". С нови, модерни и безопасни училищни площадки за спорт ще са:

- Основно училище "Христо Ботев", с Войводово

- Основно училище "Любен Каравелов", с Узунджово

- Езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров", гр. Хасково

- Професионална гимназия по дървообработване и строителство "Цар Иван Асен ІІ"

- Основно училище "Св. Климент Охридски", гр. Хасково

- Основно училище "Св. св. Кирил и Методий", гр. Хасково

Общата стойност на спечеленото финансиране за спортни площадки в шестте училища е 784 295 лв., а модернизираната площ за училищен спорт на открито е 6 365 кв.м.

По модула на програмата за физкултурни салони финансиране в размер на 1 500 000 лева ще получи ОУ "Никола Йонков Вапцаров" с проект "Изграждане на нов физкултурен салон в учебното заведение.

"Поздравявам екипа на Община Хасково и директорите на училищата, с които заедно разработихме и спечелихме поредните проекти за децата на Хасково. Всички наши предложения за нови или за обновяване на съществуващи спортни площадки в шест хасковски училища са одобрени. За мен е изключително важно, че спечелихме и проекта за изграждане на нов физкултурен салон в ОУ "Н. Й. Вапцаров“ в Хасково. Това училище ще бъде основно ремонтирано по проект на Община Хасково със средства от НПВУ, а след изграждането и на новия физкултурен салон, то ще се превърне в поредната образователна база в Хасково. Успехът ни в Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища е доказателство, че екипът на Община Хасково и директорите на училищата работим в синхрон за децата на Хасково“, коментира кметът на Община Хасково Станислав Дечев.