В ХХV Национално състезание по химия и опазване на околната среда във Видин участваха 94 ученика от 9 области, предаде репортер на "Фокус“. Състезателите решаваха в почивните дни "Тестови задачи за ученици в гимназиалните етапи“. От явилите се 94 -ма участника пълните шестици са 12, а 13 ученика са получили оценка 5,75. На първите три места се класираха възпитаниците на софийската МГ "Паисий Хилендарски“- Преслав Георгиев( 98,8 т.), следван от Явор Христов (97,3 т.) и Виктор Лилов (92,3 т.) от сто възможни.

Резултатите на всички участници  могат да се видят на следния линк: https://www.mon.bg/nfs/2024/04/prot-ns-testovi-zadachi_150424.pdf.

Организатори на Националното състезание са Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образоването – Видин и Основно училище (ОУ) "Иван Вазов“.

Официалното откриване се проведе в Драматичен театър "Владимир Трандафилов“. Участниците бяха поздравени от заяви заместник-областният управител Ани Арутюнян, която каза, че успехите на учениците са "наша гордост, доказателство за това, че в страната, и в частност в област Видин, растат и се обучават ученолюбиви, креативни и най-вече отговорни млади хора, които един  ден вярвам ще намерят своята достойна професионална реализация на трудовия пазар“.

Сред официалните гости бяха Весислава Панджерова – държавен експерт по химия и опазване на околната среда в Дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование“ към просветното министерство, началникът на РУО – Видин Веселка Асенова.

Състезателната част се проведе  в съботния ден в залите на ОУ "Иван Вазов“, а обявяването на резултатите и награждаването на победителите - в неделя в конферентната зала на хотел "Ровно“  В свободното си време  участниците имаха възможността да посетят безплатно исторически и културни забележителности във Видин.

Ирена Данаилова