Живущите в един от най-големите блокове в община Горна Оряховица, които са кандидатствали за безплатно саниране, финансирано от ЕС, твърдят, че неоснователно са включени в списъка с неодобрените сгради. Николай Николов, председател на сдружение на собствениците "Дружба 7-10“ обясни за "Фокус“, че вероятно става въпрос за техническа грешка, допусната от МРРБ, но допълни и, че тя трябва да бъде навременно отстранена.

"Както много сдружения и нашето кандидатства по програмата за саниране. Направихме всичко необходимо, за да отговорим на изискванията, които ни бяха поставили от Община Горна Оряховица, респективно от МРРБ през системата ИСУН. След като подготвихме всички документи, започна голямото чакане, което по принцип трябваше през месец септември да приключи, но уви не беше така, а резултатите излязоха на 22 декември. Изненадата дойде с тях - за нашето сдружение резултатът бе направо нечуван, цели 90 точки, което ни вкарва в списъка с крайните резерви), а предварително изчислените от нас точки са – 130“, разказва Николай, като допълва, че хората сами са си сметнали предварително резултата по таблица, която им е предоставена от контролния орган.

През тази седмица живущите в блок "Дружба“ са получили и неофициална извадка от системата ИСУН, предоставена им от Община Горна Оряховица, от която според тях е ясно, че има техническа грешка.

"В обяснението на точки 1 и 3 пише, че трябва да имаме максимален брой точки и по двете позиции, а са ни дадени по 10 точки. Искам да подчертая, че блокът ни е един от най-големите в община Горна Оряховица с цели 11 425 м2 (трети по големина), което е един от основните критерии. Да не говорим, че най-големия блок "Дружба 1-6“също не е одобрен, а техните точки би трябвало да са 140, а са им дадени 115“, гневи се още Николай.

Той е изпратил възражение до МРРБ в законовия срок. Сезирал е омбудсмана на Република България, но отговор и от двете институции все още няма. Домоуправителят твърди още, че отпуснатите за саниране в община Горна Оряховица пари са в размер на 30 млн. лв., а одобрените блокове са за около 20 млн. лв.

Следващата стъпка, която Николай и неговите съседи ще предприемат, е да се свържат с адвокат и да потърсят правата си по законовия за това ред.