Първи кулинарен фестивал "Бял мъж“ се проведе вчера в с. Горан. Срещнаха се миналото, настоящето, бъдещите обещания за нови срещи и кулинарните изкушения, приготвени от овче мляко, коментира Теменужка Стоянова, секретар на Народно читалище "Христо Ботев – 1927 г.“ – Горан, организатор на проявата заедно със Светла и Данчо Радеви и мандрата в селото. Това съобщават от Община Ловеч.

Жури в състав инженер-технологът Сийка Динкова, преподавател в Националната гимназия по ветеринарна медицина, която извърши демонстрация по направата на ястието "Бял мъж“, готвачът Боян Стоянов и шеф-готвачът Димитър Александров оцени кулинарните произведения на 20 участници от различни населени места -  с. Горан, с. Йоглав, с. Вълчитрън, с. Скобелево, с. Дренов, с. Лисец, с. Дойренци, с. Слатина и Ловеч. Първото място беше присъдено на фолклорна група "Югла“ от Йоглав, втората позиция зае мандра – Горан, в лицето на Цветелина Матева и третото място беше за Валентина Атанасова, също от Горан. На всички останали, осмелили се да покажат своите кулинарни умения в приготвянето на продукта по стара българска рецепта, бяха раздадени грамоти и медали за достойно представяне. Имаше и конкурс за направа на лимонада, като на първо място беше класирана участничка от Скобелево, на второ място - представител от Дренов, и на трето - Светлана Рачева от Горан.

Освен като кулинарен конкурс фестивалът се превърна и в място за споделяне на традиции, на народно творчество чрез изпълнения на песни, които са характерни за региона - от фолклорна група "Югла“ и певческа група "Росна китка“ – с. Горан. На събитието присъстваха и самодейци от читалищата в Дренов, Скобелево и Лисец, секретарят на Ловчанско читалище "Наука - 1870 г.“.

Фестивалът се проведе в изпълнение на проекта на читалището в Горан "Миналото среща настоящето“, финансиран от общинския фонд "Култура“.