Договор за финансиране на проекта "ФестивалНО в квартала“ подписаха Община Габрово и Министерството на културата, съобщиха от пресцентъра на Общината

Средствата са в размер на 383 806.10 лева. Те се отпускат безвъзмездно от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2014-2021 г. по програмата "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Планирани са събития в пет габровски квартала – "Младост“, "Бичкиня“, "Христо Ботев“, "Дядо Дянко“ и "Шести участък“. Там ще се проведат музикални вечери, спектакли, ателиета, демонстрации, работилници за кулинарно изкуство, занаяти и други. Най-доброто от програмите ще бъде представено при турнета в градове от региона.

Акцент в проявите ще са четирима визуални артисти от България и Норвегия със свои артинсталации в града. Местни творци и културни институти ще се включат в обучение за работа с публики.

Дейностите ще се реализират в партньорство с норвежкия инкубатор за стартиращи предприемачи "Осло Интернешънъл Хъб“ и местните организации – Народно читалище "Будителите 2017“, Фондация "От БГ“, Музей "Дом на хумора и сатирата“ и Сдружение "Куик хендс проджект“.

Идеята е да се създадат нови форми и пространства за култура в градска среда, чрез които да се привлече повече публика. Проектът ще се изпълнява през следващите 19 месеца.