В Европейски дни на наследството се включва Регионалният исторически музей във Велико Търново. От културната институция уточняват за Агенция "Фокус“, че през настоящата година инициативата ще е под надслов "Европа, общо наследство“. Тя ще се проведе в рамките на два дни – 17 и 18 септември.

Отворени за свободен достъп (без включени екскурзоводски беседи) през уикенда ще са църквите-музеи "Св. Димитър“,  "Св. Георги“, "Св. Петър и Павел“, "Св. Иван Рилски“ и Шишмановата баня.

Всяка година през септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в дните на наследството – съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 200 милиона европейски граждани, което прави Дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в целия свят.

Темата на тазгодишното издание е "Устойчиво наследство“. Тя цели да провокира размисъл над ефекта, който дейностите на хората оставят върху природното и културното наследство на Европа и как човечеството трябва да използва традиционните похвати в тяхното опазване. Поставя се и фокус върху опазването на културното и природното наследство и неговия принос за постигане на Целите на ООН за устойчиво развитие до 2030 година.

Луиза ТРАНЧЕВА