Днес от 09:00 ч. и от 11:00 ч. в Екомузей с Аквариум ще се проведат две занятия с ученици от ОУ "Олимпи Панов", съобщиха от Регионалния историческии музей в Русе. Занятията се провеждат във връзка с реализирането на проект "ПрилеПтици – нашите летящи приятели“ на Сдружение "Приятели на музея“ по Програма "Култура“ на Община Русе. В рамките на двете занятия ще бъде представена презентация за миграцията на прелетните птици.

Децата ще работят с помагалото "Миграцията – великото пътешествие на прелетните птици. Дневни грабливи птици – лешояди и същински хищници“, създадено по гореспоменатия проект и отпечатано с финансовата подкрепа на проект "Нова надежда за египетския лешояд“ (LIFE16NAT/BG/000874), координиран от Българско дружество за защита на птиците BirdLife Bulgaria.

Помагалото запознава децата с миграцията на прелетните птици, както и с видовете прелетни птици като червеногуша гъска, синявица, авлига, бял и черен щъркел, градска лястовица и египетски лешояд. В помагалото са включени и стикери, които провокират и помагат на учениците да запомнят местата на гнездене и зимуване при различните видове птици. Помагалото обръща внимание и на различните видове лешояди и техните характеристики.

На двете занятия ще присъства и д-р Виктор Василев. Той е преподавател в Шуменски университет "Епископ Константин Преславски“, катедра "Растителна защита, ботаника и зоология“. Д-р Василев ще покаже на децата как да си нарисуват илюстрации на птици, включени в помагалото, на които той е художник.

В края на всяко от занятията на учениците ще бъде демонстрирано как да си направят хранилка за птици от рециклируеми материали – пластмасова бутилка и бамбукова пръчка.