Кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев ще входира до Общински съвет докладна за поемане на краткосрочен дълг, съобщиха от пресцентъра на Общината. Планира се дългът да бъде  в размер на 500 000 лева за срок от една година, а причината - тежкото състояние на ВиК.

"Последните 3-4 месеца зам.-кметът по икономическите въпроси Олга Китанова направи редица срещи за външно финансиране. Коментирахме различни варианти, но в крайна сметка и банките, казаха, че единственият вариант е Общината да кандидатства, а не ВиК. Не е тайна, че водният ни оператор е на изкуствено дишане. Ако ги оставим - това означава да ги обречем на фалит, а там работят хора, които изхранват и семействата си. Проблемът е ясен на всички - от 2010 година, цената не е коригирана, в същото време разходите по обясними причини са нараснали в пъти, именно заради този дисбаланс приход-разход. Този дълг не решава проблема, а по-скоро отлага. Има вече кореспонденция с КЕВР от 1-2 месеца, водим постоянно разговори и вече пристигна писмо от КЕВР, с което отварят вратичка, че може да се  разгледа бизнес-план на ВиК. Дай боже, в близкия месец да се реши проблемът“, каза Методи Чимев.

По думите му предложението за поемане на дълг е необходимо, защото няма ресурс във ВиК дружеството, с който да работи.

"С този дълг печелим две неща - да останат приходи за ВиК, както и да спрем нарастването на лихвите. Погасяването на вноските ще бъде от ВиК, но няма да е достатъчно като пари, и ще трябва Община Дупница да доплащаме. Подобна бе ситуацията, ако помните и с общинската болница", обясни инж.Чимев.

Докладната ще бъде разгледана на предстоящото априлско заседание на Общински съвет-Дупница.