В Дупница стартира проект в подкрепа на ромското включване. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от общината.  От 11.00 часа в партерната зала на общинска администрация ще се състои пресконференция. В рамките на срещата ще бъде представен проектът "Интегрирани мерки в подкрепа на ромското включване в община Дупница".

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Програма "Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Събитието ще представи заложените цели,планираните дейности и очакваните резултати от тяхното изпълнение. В пресконференцията ще вземат участие представителите на партньорите по проекта – Фондация "Тръст за социална алтернатива“, Сдружение "Амала - Приятели“ и "Pirin Holding“ AS, Кралство Норвегия.

Част от дейностите и инвестициите по проекта са осигуряване на мобилен здравен кабинет, мобилен рентген, линейка, ремонт на ДГ "Таушаница“, изграждане на детска площадка в кв. "Каваклия“, фитнес-площадка в кв. "Гиздова махала“, изнесени класни стаи в няколко дупнишки училища, набавяне на учебни пособия, технически пособия, оборудване на спортната зала към ОУ “Христаки Павлович“, обучения и други.

Сред целите на проекта са - подобряване здравния статус на малцинството, улесняване на достъпа до образование, здравеопазване и заетост на ромската общност. Цели се и подобряване на жизнената им среда, тъй като основните проблеми са свързани с ранното отпадане от училище, ниско образование, липса на трудови навици.

Венцеслав ИЛЧЕВ