В Дупница откриват изложбата "Ний летиме от Балкана, мощни Шипченски орли“. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от общинската художествена галерия. Откриването на фотодокументалната изложба е насрочено от 17.00 часа. Организатори се Исторически музей – Дупница, Национален парк-музей  "Шипка – Бузлуджа“, Държавен военноисторически архив - Велико Търново и Художествена галерия - Казанлък.

Тя е посветена на някогашните български опълченци, които след Освобождението стават кадрови военни и допринасят за бойната слава на младата държава. Изложбата включва 27 табла, от които 5 двойни. Проследяват се биографиите на 22-ма военни дейци, бивши опълченци, 11 от които достигат до генералски чин, и тяхното участие в ключови за Отечеството ни събития – Съединението, Сръбско-българската война, Балканските войни и Първата световна война.

Изложбата е озаглавена "Ний летиме от Балкана…“, по текста на един забравен марш, който най-добре изразява принадлежността на непобедимите български полкове към безсмъртния подвиг на шипченските бранители.

Венцеслав ИЛЧЕВ