В Добрич ще бъдат обновени 21 светофарни уредби, което включва всички основни кръстовища в града, както в центъра, така и в зоните с жилищни квартали, предаде репортер на Агенция "Фокус". Дейността е част от проекта на Община град Добрич за развитие на интегрирана система на градския транспорт, който се финансира с евросредства. Информацията беше представена от Росица Йорданова, зам.-кмет "Икономическо развитие и европейски фондове" в Община град Добрич, на конференцията "Европа в България: Общо бъдеще“, която се проведе в добруджанския град. 

Освен нови светофарни уредби в Добрич ще бъде внедрена система за локално управление на пешеходен светофар, предвидено е изграждане на LED прожектори за осветяване на пешеходци. Сензори ще регистрират трафика, ще се обработват данни от движението на превозните средства. Ще бъде създаден Център за управление на трафика. Спирките от градски транспорт ще разполагат с електронни информационни табла. 

Планирано е също по проекта изграждане на система за позициониране на автомобилите чрез използване на GPS и бордово оборудване за 50 автобуса. Ще бъдат интегрирани бордови компютри с тъч дисплей (сензорен екран). Част от проекта са и дейности, напълно завършени - цялостна реконструкция на бул. "Добричка епопея", което включва създаване и на велоалеи, 4 електробуса вече оперират по линии на градския транспорт.

Представеното от общината е добър пример за успешно усвояване на евросредства в полза на местната общност с цел подобряване на живота в градски условия чрез изпозлване на съвременни технологични възможности.

Жулиета НИКОЛОВА