Въпреки регламента, в Добрич оставят съобщения с лични данни на места с обществен достъп, сигнализират читатели, предаде репортер на "Фокус". В блок 5 вход В на ЖК "Христо Ботев" въпреки свободния достъп до пощенските кутии и отбелязаните на тях номера на апартаментите, съобщенията до задължените лица с дължимите от тях данъци са оставени на маса вътре в самия вход и всеки минувач може да посегне и да вземе или отвори и прочете чужд плик с лична информация. Подобна практика не се случва за първа година.

Днес Община град Добрич съобщи, че е започнал разноса на съобщенията до постоянните адреси на задължените лица с дължимите от тях данък върху недвижимите имоти, такса за битови отпадъци, данък върху превозните средства за 2023 г. и недобори за предходните години.

В съобщение до гражданите чрез различните интернет платформи е посочено: "За осигуряването на защитата на личните Ви данни, следва да се осигури достъп до пощенските кутии и същите да са в добро състояние, което означава: пощенската кутия да е в добро състояние и заключена; на пощенската кутия да е означено името на лицето и / или фамилията на семейството; на пощенската кутия да е означен номера на апартамента. 

Доставянето на съобщенията ще се извърши от "Български пощи“ ЕАД, с които с цел защита на личните данни на задължените лица, е постигната следната договореност:

На къщи които нямат пощенска кутия на входните врати, съобщения да не се доставят;

Входове, в които не е осигурен достъп на пощенски служител, съобщения да не бъдат оставяни

Входове, които имат обща пощенска кутия и/или процеп на входната врата за получаване на кореспонденция, съобщенията да бъдат доставяни в общата пощенска кутия;

В пощенски кутии с липсващи вратички съобщения да не бъдат оставяни.

Входове, в които нямат пощенски кутии съобщения да не бъдат оставяни".

Въпреки установения от общината регламент операторът не спазва изиксванията за конфиденциалност на личните данни на добричани. Мнозина от години поради тази причина са преминали на електронен вариант на известия за различен вид задължения, но не малка част все още разчитат на информация чрез хартиен носител и пощенските услуги, особено по-възрастните хора. Има и семейства, които пребивават продължително в чужбина и техните съобщения се губят до прибирането им в България, ако са оставени на свободен достъп.

Жулиета НИКОЛОВА