14-дневната заболяемост в област Добрич е 67,54 % на 100 000 души, при 101,13 % 000 за страната, сочи спарвка на Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Добрич, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Добрич. От РЗИ  съобщават, че за периода 31.10.2022 г. до 06.11.2022 г. в област Добрич са регистрирани и проучени общо 70 случая на COVID-19, като 5 лица са хоспитализирани.

Сред установените с положителен резултат за заболяването има медицински специалисти – 1 медицинска сестра и 1 санитар, и 1 учител. За отчетния период общият брой изследвани с RT - PCR тестове и бързи антигенни тестове за COVID-19 лица от областта в лаборатории в страната е 227. Поставените под карантина лица за област Добрич са 29.

От РЗИ отчитат още, че за изминалата седмица са поставени 53 дози ваксина срещу COVID-19 в областта. Директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова съобщава, че и в област Добрич е доставена ваксина срещу Омикрон варинта на COVID-19. "Съгласно Предварително споразумение за покупка за разработването, производството, закупуването и доставката на успешна ваксина срещу COVID-19 за държавите-членки на ЕС, сключено между Европейската комисия и Valneva Austria GmbH (Споразумение № SANTE/2020/C3/054) България получи 10 200 дози ваксина COVID-19 Vaccine Valneva“, съобщава д-р Светла Ангелова и допълва, че ваксината срещу COVID-19 Valneva съдържа инактивирани (убити) цели вирусни частици от оригиналния щам SARS-CoV-2, които не могат да причинят заболяване.

Подробна информация е публикувана на интернет страницата на Министерство на здравеопазването, както и на страницата на Регионална здравна инспекция. Специалистите посочват, че ваксината се прилага за първична имунизация при лица на възраст от 18 до 50 години, като схемата на приложение е двудозова, с интервал между дозите от 28 дни. Не се комбинира с други ваксини и към момента на лицата, ваксинирани с Valneva, не се прилагат бустери.

В регистъра на ваксинация срещу COVID-19, както и в Националната здравноинформационна система е създадена функционалност да се издава Цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация на имунизираните с Valneva. Ваксината е налична в страната в многодозови флакони. Всеки флакон съдържа 10 дози.

Предвид многодозовия флакон, схемата на приложение и краткия срок на годност, ваксината ще се прилага в едно лечебно заведение в областта - временен имунизационен пункт (ВИП) към ДКЦ-II-Добрич ЕООД, гр. Добрич, телефон за контакт 0884632630.

Първа доза на лица, желаещи да получат първична имунизация трябва да се приложи не по-късно от 22.11.2022г . с оглед на предстоящите коледни и новогодишни празници и възможността за прилагане на втора доза. С цел оползотворяване на многодозовите флакони, се препоръчва предварително записване.