Специална анкета пускат днес сред учениците от СУ "Емилиян Станев“ във Велико Търново. Повод за нея е Международния ден на майчиния език, който отбелязваме на 21 февруари, предаде кореспондент на "Фокус“.

"На български ли говорим ако кажем изпедепцам, аждерко, ешмедеме? И какво означават тези думи?“ - това са въпросите, които инициаторите на проучването си задават преди да го започнат. Идеята е на децата от училищния парламент в школото, които решават да разберат знаят ли техните съученици значението на тези "анархизми“.

"За нас е изключително важно да знаем откъде идваме, какъв език използваме. Ежедневно употребяваме в речта си множество чуждици, което за нас е доста притеснително“, казва инициаторът на анкетата Бояна Леонова, която е председател на ученическия парламент. Някои от думите, с които ще бъдат препитвани учениците са извадени от календар със стара българска реч, а други представителите на парламента са издирили в интернет.

Така на 21 февруари, сряда в коридорите на училището ще бъдат чути думи като "дилбер“, "глаголя“, "лакърдия“, а учениците ще трябва да се опитат да открият значението им.

"Идеята на нашата иницатива е да насочим вниманието на съучениците ни към темата за майчиния език. Ясно ни е, че те няма да започнат да използват тези думи в ежедневната си реч, но се надяваме поне да намалят бройката на чуждиците, които употребяват“, казва още Бояна.