По повод 25 март, обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори през 2024 г., Регионална библиотека "Николай Вранчев“ – Смолян организира четения на библиотекари пред ученическа аудитория, представи изложба от книги на европейски автори и осъществи среща с илюстратор на книги, съобщиха от библиотеката

Училища, библиотеки, издателства и културни организации от всички европейски държави  се включват едновременно в инициативата със стремеж да вдъхновят младите хора да изследват европейското литературно богатство и насърчат езиковото многообразие.

В град Смолян бяха организирани три читателски гнезда – Детски отдел на Регионална библиотека, филиал "Стар център" на библиотеката и ОУ "Юрий Гагарин",  където деца и ученици се запознаха с европейски автори чрез четените им от библиотекари художествени произведения.

Ученици чуха историите на англичанина Алън Милн за любимия Мечо Пух и неговите верни приятели. Италианският разказвач Джани Родари "отговори" на детски питания с книгата "Сто защо" и сподели преживелиците на "Невидимия Тонино". Немският майстор на детски романи Ерих Кестнер заинтригува с криминалната история "Емил и детективите", a в пакостите и веселите случки от "Пипи  Дългото чорапче" и "Емил от Льонеберя"  на шведката Астрид Линдгрен учениците разпознаха себе си. Децата се включиха в четенето на басните на Езоп и Лафонтен, разсмя ги "Автобиографията" на сръбския комедиограф Бранислав Нушич, чуха откъси от книги на Джулия Доналдсън, Ерик Еманюел Шмит, Джералд Даръл и др. 

Пред средношколци от Професионалната гимназия за приложни изкуства – Смолян бе представена подготвената от отдел "Заемна за възрастни" изложба от книги на европейски автори с акцент получили награди в читателски класации и литературни конкурси. В среща с илюстратора Василена Георгиева младежите научиха как протича работния процес по направа дизайна на корица на книга, включително кратко представяне на специализирания софтуер  Adobe Indesign.

Общо 170 ученици (1 – 12 клас) от Смолян се включиха във второто издание на инициативата на Европейската комисия.

Регионална библиотека "Николай Вранчев" изказва благодарност към училищата откликнали на поканата и включили се в мащабното европейско събитие: ОУ "Юрий Гагарин", СУ "Св.св. Кирил и Методий", ОУ "Иван Вазов", ПГПИ – Смолян.