Община Пазарджик се включва в мащабно събитие по случай Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Под надслов "Пътят на Българите“ шествието дава заявка да бъде едно от най-значимите, организирано в почит на загиналите апостоли и борци за свободна и независима България. 

Широко гражданско обединение организира събитието, за да почете ценностите и уроците, оставени от предшествениците ни. Редом до кмета на Община Пазарджик Петър Куленски ще застанат представители на обществеността в Пазарджик и областта като Рени и Иван Андрови - художествени ръководители на Представителен Танцов Състав “Чавдар", Ваня Иванова - Сдружение "Сърце в зелено“, Сдружение “Да съхраним Българщината", Николай Балабанов - музикален педагог, Ансамбъл "Родопа“ - Смолян, представители на Национален клуб “Българско овчарско куче", Иванка Трендафилова от Народно читалище "Селска пробуда 1927г.", с. Варвара, Цвятко Луджев - кмет с. Ивайло и член на Съюза на Парамедиците в България, фотографите Красимир Димитров и Цветозар Угринов, многобройни културни, образователни, научни и обществени дейци, духовно настоятелство, школи и танцови състави, учебни заведения, ръководството на областта и градската управа. 

Събитието ще се проведе на 2 юни, от 17:15 часа с начална точка на шествието пред Община Пазарджик, която ще продължи по бул. България с кулминация до моста на р. Марица. В програмата ще бъдат включени многобройни фолклорни представления, конни процесии, гайдарски групи, възстановка на хайдушки боеве, представяния на широка гама от традиционни български носии и безпрецедентно по големина "Ботево хоро“ в почит на поета-революционер.

"Вярвам изключително много в смисъла от опазването на българските традиции и ценности. Втори юни за мен е една от най-паметните дати в българската история. Свободата на страната ни е трудно извоювана и не е еднократен процес – тя продължава да бъде отстоявана с ежедневни малки и големи действия, които да подсилват тъканта на българското самосъзнание, увереност и ценности. Имаме огромен дълг към нашите предци за подвизите и жертвоготовността им, които могат само да ни служат като пример. Пътят, който те са изминали, за да можем днес да приемаме свободата си като даденост, за да съхраним вярата си, обичаите си, ценностите си, е път, който ние трябва ежедневно да извървяваме – с дела. "Пътят на българите“ ще бъде тази ярка следа, която искам особено много ние, пазарджиклии, с нашата история и подвизи, да подчертаем и да отправим като послание към цяла България“, сподели кметът на Община Пазарджик Петър Куленски

"Във времена, в които българската идентичност у нас и пред света е изправена пред предизвикателства, трябва да работим в единство за сплотяване помежду ни около нещата, които откровено ни обединяват, а не да се разкъсваме от тези, които ни разделят. Уверен съм в способността на българския народ да бъде обединен около обща мисия и кауза и да засвидетелства това с ежедневни актове на доброта и гордост. Подобно по мащаб събитие е своеобразната спойка именно на народната гордост, която имаме нужда да си припомним. Без цветове, без политически принадлежности, без лозунги – посланието е едно и то е България“, добави Куленски.