От 16 до 22 септември под егидата на Европейската мрежа на службите на пътна полиция (Roadpol) се провеждат Дните на безопасността на пътя, като днешният ден - 21 –септември е определен, като  Денят без загинали на пътя. Целта е в рамките на едно денонощие да няма пътнотранспортни произшествия с жертви. Мотото на тазгодишната кампания е – "Остани жив, спаси животи!“. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Смолян.

Специализирана полицейска операция по метода "Широкообхватен конторл“  се проведе днес в рамките на два часа от 09:00 до 11:00 часа в гр. Смолян на ул. "Невястата“, място с концентрация на пътни инциденти.  Целта на този вид контрол е подобряване на пътната обстановка, чрез прилагане на нулева толерантност към нарушителите на пътя и  недопускане на управление на МПС от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози и неправоспособни водачи. В  акцията участваха 3 екипа на сектор "Пътна полиция“ в областната дирекция и на "Охранителна полиция“ в РУ-Смолян. Извършени са проверки на 67 автомобила и 72 граждани. За установените нарушения са съставени 4 акта по Закона за движение по пътищата и са наложени 2 глоби по фиш. Водачите са тествани с техническите средства за  употреба на алкохол и наркотици, като такива не са установени в рамките на операцията. Установено е 1 МПС с прекратена регистрация, като на водачът е наложен административна мярка - отнемане на СУМПС.

През изминалите седем дни, от 13 до 20 септември, в хода на полицейски операции за осигуряване безопасността на движението по пътищата са проверени 1774 МПС и 2157 водачи и пътници. За констатираните нарушения  на място са съставени 74 акта за установени административни нарушения и са издадени 236 фиша. Двама водачи са шофирали след употреба на алкохол. Четирима са санкционирани за неправилно изпреварване. Връчени са 99 електронни фиша и са изготвени 6 заповеди за прилагане на принудителни административни мерки /ЗППАМ/(отнеманe на СУМПС и/или прекратяване на регистрация на МПС). За посочения период няма регистрирани тежки пътнотранспортни произшествия.

Засилен контрол по пътната безопасност продължава на територията на областта. Следи се за спазване на ограниченията на скоростта, пътните знаци и маркировката, както и опасното поведение на пътя – неправилно изпреварване, отнемане на предимство.