Днес от 18:00 часа в библиотеката на НЧ "Родопска искра 1880“ – гр. Чепеларе ще бъде представена четвърта поред книга на талантливият писател от гр. Чепеларе Костадин Глушков. Нейното заглавие е "По стария друм и други истории" и е продължение на идеята му пътят като живот, заложена още в "Духовните стражи на Рупчос", "Пътят" и "Кръстовата планина", съобщиха от общината.

За първи път книгата е представена на 10 януари т.г. в Клуба на дейците на културата – гр. Смолян. Пред регионалните медии Глушков споделя: "Настоящата книга е опит да се съхраня в този кошмар (в който живеем), тя е моят остров на спасението, тя е моята битка с него. И отсега зная, че от тази битка, от този мой Армагедон, аз ще изляза яхнал бял кон на победата, сигурен съм в това. Защото с мен са Истината (а Истината е всяко слово Божие) и Красотата (която има нужда от представяне). Защото през целия си живот аз съм бил техен най-верен почитател и затова зная, че сега те – вярност за вярност – ще ме препашат със сила и ще подкрепят десницата ми".

"Изказвам сърдечната си благодарност към Община Чепеларе, която направи възможно отпечатването на тази книга и за преден път доказа, че продължава да цени духовността в този подчератно материален свят“, пише авторът на форзаца в книгата си.

Майсторството на Глушков да разказва увлекателно на сочен български език, подкрепено със задълбочените му търсения в областта на историята, философията и психологията превръщат книгата в безценно съкровище на истини за културата, традициите и духовността на Родопа планина. Но тя разкрива още една различна гледна точка за Световните "властелини“, които малко автори биха се осмелили да опишат толкова обаятелно и дръзновено.

Безмерно богатство и «жив енциклопедист» е за съвремнниците ни "търсачът на духовно имане“ Костадин Глушков, както го нарича Георги Майоров в заглавието на скорошната си статия за престижното списание "Литературен свят“.

Костадин Глушков не обича "показността" и до ден днешен не иска да признае, че освен всичко друго, най-много е писател. Защото проповядва максимата: "У големия писател всичко трябва да бъде голямо и красиво - и сърцето, и душата, и мислите", пише още за него Майоров.