На официално церемония в Чепеларе откриха бюст-паметник на будителя Адил Джуров в градинката на НЧ "Родопска искра – 1880“, научи "Фокус“. Церемонията започна с издигането на българския трибагреник, а на откриването присъстваха кмета на община Чепеларе Боран Хаджиев, председателят на Общински съвет Слава Пепеланова, председателя на НЧ "Родопска искра 1880“ Ангел Николов. Паметникът бе осветен и от духовни лица – отец Димитър и отец Аролски и имама Байрям Пайталов.

Инициативата за поставянето на бюст-паметник на Адил Джуров в центъра на Чепеларе е на настоятелството на читалище "Родопска искра 1880“. През 2022 г. оттам обявиха и кампания за набиране на средства за паметника.

Автори на монумента са Весела Стаменова и Павел Василев.

Адил Джуров е един от видните чепеларски будители, взел дейно участие в почти всички благоустройствени , административни, учебни, културно-просветни и стопански мероприятия, проведени от 1890 до 1920г. в родното му село Чепеларе и Рупчоса. През 1894г. е избран за общински съветник и помощник кмет в Чепеларе. На този пост остава няколко години, през които в селото са осъществени  едни от най-важните благоустройствени и строителни мероприятия: прокарани са първите прави и широки улици, построено е голямо училище през 1895г., построена е първата читалищна сграда.

Адил Джуров съдейства за преместването на класното училище от орехово в Чепеларе.

След 1893г. Адил Джуров е и редовен председател на ревизионната комисия на читалището, а чрез убедителното си слово при полагането на основния камък на читалищната сграда през 1897г. Привлича към участие в строежа почти цялото българо-мохамеданско население в селото. съдейства за намиране на средства за строежа и тогава, когато се е смятало, че всички възможности са изчерпани.

Адил Джуров е човекът, който дарява собствен имот от 500 декара на чепеларското училищно настоятелство.