Ще бъдат ли създадени правила за движение на електрически скутери или електрически тротинетки в Бургас? Това ще решават общинските съветници на следващата сесия на местния парламент. Докладна записка за това е внесена в ОбС-Бургас от д-р Георги Дракалиев и Николай Стоянов, установи справка на Агенци "Фокус".

Според двамата съветниците все по-масовото използване на този вид превозни средства води до предпоставки за възникване на произшествия с тях, поради липсата на актуална конкретна нормативна регламентация за движението им.   

"По централните пешеходни зони на Бургас все повече се увеличава придвижването на граждани с велосипеди, тротинетки и различни електрически скутери, в противоречие с изискванията в Закона за движение по пътищата, който изрично забранява това. През летния сезон в града има много посетители и вече немалко от тях са били потърпевши от инциденти с тях.

Липсата на контрол върху това недобросъвестно поведение доведе до зачестяване на оплакванията на наши съграждани, които винят общината за това", мотивират докладната си записка двамата.

Целта е с промените в наредба да бъдат въведени ясни правила и изисквания  за движението на индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС) на територията на общината, вкл. изрично определяне на зони и улици от местната инфраструктура, за които се въвежда забрана за движение им.

 Ако промените бъдат приети, лица под 14-годишна възраст няма да имат право да управляват електрически тротинетки. Тези от 14 до 16 години ще могат, но само по велосипедната инфраструктура. Навършилите 16-годишна възраст ще се движат само по велосипедната инфраструктура и по уличната мрежа, на която за всички превозни средства е разрешена  максимално разрешена скорост до 50 км/час. Всички непълнолетни водачи ще са длъжни да използват предпазна каска. Максимално допустимата скорост за движение на  тротинетки на територията на община Бургас ще е 25 км/час.

Всяко ИЕПС трябва да е оборудвано с изправни: спирачки; механичен или електронен звънец, като не се използва друга звукова сигнализация;  устройства за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина  отпред и за излъчване на червена светлина отзад.

Водачите ще са длъжни да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – най-близо до дясната граница на платното за движение. В тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост да управляват ИЕПС с включени светлини, както и да ползват светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъдат лесно забелязани. Записано е още, че ще трябва да се движат с изправна спирачна система на управляваното ИЕПС и да спазват останалите изисквания за управление на ИЕПС, регламентирани със Закона за движението по пътищата.

На водачите на ИЕПС се  забранява: да управляват ИЕПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози; да се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение за всички превозни средства е над 50 км/ч.;  да се движат в зони и улици, обозначени с пътни знаци В9 – "Забранено е влизането на велосипеди“,  Г15 "Задължителен път само за пешеходци“ и  Г13 – "Пътна лента или платно за движение само на превозни средства от редовните линии“;  да превозват други лица;  да се движат успоредно до друго ИЕПС или двуколесно пътно превозно средство; .да управляват превозното средство, без да държат кормилото с ръка; да се движат в непосредствена близост до друго ППС или да се държат за него; да превозват, теглят или тласкат предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението; да използват мобилен телефон при управлението на ИЕПС.

Забранява се движението на електрически тротинетки по тротоарните площи на всички населени места, с изключение на маркираните тротоарни велосипедни алеи. Също така в урбанизираната територия на гр. Бургас се забранява движението на ИЕПС в следните зони: улиците "Александровска“ и "Богориди“, както и другите пешеходни улици и алеи, в  градските градини, площадите, детските и спортни площадки.