Палеонтологията е науката, която ни връща назад във времето, като изучава природата и нейното развитие отпреди стотици хиляди и милиони години. Тя ни разказва за древните животни, за тяхната еволюция, а също и за произхода на човека. Много от тези древни светове, макар и реални, приличат на разказана приказка.

От 28 до 30 юни Бургас става център на палеонтологията в България. Националният  природонаучен музей при БАН, Регионалният исторически музей в Бургас и Община Бургас са организаторите на първия по рода си научен фестивал – ПАЛЕОФЕСТ. Това амбициозно събитие ще запознае широката публика с чудесата на палеонтологичната наука и най-новите открития със световно значение, направени от българските палеонтолози – с първите намерени у нас динозаври, с древните гиганти – мастодонтите, с коня и неговите древни роднини – хипарионите, както и с най-ранните представители на двуногите примати, тръгнали по пътя към човека.

Лектори на фестивала ще бъдат проф. д-р Николай Спасов (Национален природонаучен музей при БАН), проф. д-р Мадлен Бьоме (Тюбингенски университет, Германия), проф. д-р Марлена Янева (Геологически институт – БАН), доц. д-р Латинка Христова (НПМ-БАН), доц. д-р Георги Марков (НПМ-БАН), доц. Дочо Дочев (Софийски университет), доц. Борис Вълчев (Минно-геоложки университет) и ас. Владимир Николов (НПМ-БАН).

В Природонаучния музей на Бургас и сега можете да видите любопитни находки от праисторията. Като челюстта на един млад дейнотериум, чийто житейски път е приключил преди 10 000 години на мястото на днешната централна улица "Богориди“. Но по време на Палеофеста, заедно с лекциите на учените ще бъдат представени и две гостуващи палеонтологични изложби, представящи темите за древната фауна по нашите земи и първите пред-човеци, включващи уникални, непоказвани пред родна публика фосилни образци (като анатомично точно копие на скелета на австралопитека Луси).

Специално за младите посетители ще се проведе работилница по палеоарт, по време на която те ще рисуват прочутия хищен динозавър велоцираптор.