Установени и привлечени към наказателна отговорност са петима участници в организирана престъпна група, която се е занимавала с държане с цел разпространение на наркотични вещества. Това стана ясно по време на съвместен брифинг на прокуратурата и полицията в Бургас, предаде репортер на "Фокус".

Задържана е 200 килограма изсушена суха тревна маса - марихуана, която е пакетирана и готова за пласиране или още марихуана на обща стойност от 3 млн. лева.

"По случая се работи около месец от служители на" Криминална полиция" към ОДМВР - Бургас и ГДБОП. В крайна сметка беше установена произведена продукция - марихуана, с по-голямо от допустимото по закон наличие на тетрахидроканабинол, за която членовете на групата са търсили пазар.

Впоследствие бяха задържани 5 човека - 4, живущи в област Бургас, както и 1 - производителят, живеещ в област Добрич. Въпросното количество беше разпределено във вакуумирани пликове от по 5 кг, разпределени по чували", заяви ст. ком. Калоян Калоянов, директор на ОДМВР - Бургас.

Задържането на 4 от лицата е осъществено на територията на община Несебър, а на производителя - в област Добрич.

Изследванията показват, че наличието на THC е толкова, че може да се определи като коноп, различен от индустриалния, а поизводителят е имал лиценз за производство на индустриален.

По груби сметки, ако това количество е успяло да стигне до крайния пазар, под формата на цигари марихуана, вероятно е щяло да реализира печалба от 3 милиона лева, уточни ст. ком. Колоянов.

Пакетирането е ставало на територията на област Добрич.

"Бяха извършени 13 претърсвания и иззмемвания, лични обиски, бяха разпитани и много свидетели. Едното от лицата е привлечено като обвиняем и за ръководител на ОПГ, както и за държане и разпространение на 400 пакета марихуана. 5-те лица са задържани, а днес внесох и искане за мярка "задържане под стража" спрямо тях", заяви наблюдаващият прокурор Ангел Георгиев.

Наказанието за ръководство на ОПГ предвижда от 5 до 15 години "лишаване от свобода", за член - от 3 до 10 години, а за разпространение - от 5 до 15 години, както и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Само едно от лицата е било осъждано, останалите не са криминално проявени, уточни наблюдаващият прокурор. 

Мярката за неотклонение на петимата ще бъде гледана в 12.00 часа днес.