Днес от 18.00 ч. в Регионална библиотека "Пейо Яворов“, гр. Бургас ще бъдат наградени финалистите от конкурса за детска рисунка "Шарен ден“. Това съобщиха организаторите от Центъра за талантливи деца в града, предаде репортер на "Фокус".

Над 170 деца от Бургас и региона изпратиха своите цветни творби и премериха рисувателните си умения. Тричленното жури от изтъкнати арт педагози и художници бе изключително затруднено в излъчването на победителите, а те са: във възрастова група 6-8 г. на първо място е Константин Милков Костов, 8 г. от ОУ "Антон Страшимиров", гр. Бургас, второто място заема Радина Вълкова Черногорова, 7 г. от ДГ "Морска звезда", гр. Бургас, а почетното трето място е за Александра Антонова Александрова, 8 г. от СУ "Епископ Константин Преславски", гр. Бургас.

Във възрастова група 9-11 г.на първо място се класира Валентина Александрова Жекова, 10 г. от ОУ "Антон Страшимиров", гр. Бургас, второто място е за Дариа Петрова Димитрова, 10 г. от ОУ "Братя Миладинови", гр. Бургас, а третият финалист е Теодора Николаева Огнянова, 9 г. отново от ОУ "Антон Страшимиров", гр. Бургас.

В последната възрастова група 12-14 г. първото място завоюва Дария Димитрова Пиронкова, 13 г. от СУ "Епископ Константин Преславски", гр. Бургас, второто място бе отредено на Станимира Георгиева Цветкова, 12 г. от ОБУ "Христо Ботев", с. Росен, а на трето място се класира Ивон Тодорова Стефанова, 13 г. от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Бургас.

Единодушно журито отсъди и специална награда за млад художник на Габриела Иванова, 9 г. от ОУ "Антон Страшимиров". Поощрителни награди и грамоти ще получат и още шест деца.

Награждаването ще бъде съпътствано с представяне на изложбата "Пътуване“ на възпитаниците от арт проект "Палитри“ към центъра с ръководител Златка Коева. Талантливите младежи ще представят свои авторски платна и картини, завоювали призови места на конкурси за рисунка. Организаторите са взели решение младите художници да наградят финалистите от конкурса.

"Идеята ни е да има приемственост. Нека малчуганите се вдъхновят от нашите по-големи възпитаници и видят, че с труд и усилия могат да постигнат много не само в сферата на изобразителното изкуство, а и в живота. Младежите от своя страна ще се почувстват значими, че са достигнали на етап те самите да награждават, а не само да бъдат награждавани. Този стимул и признание ще ги окрили и ще им вдъхне още повече увереност, че това е правилния път.“, споделя Лилиана Славова, основател на центъра за талантливи деца в града.

Освен материални награди, победителите от конкурса получават и тримесечно безплатно обучение по рисуване.

Организаторите канят всички любители на изкуството довечера от 18.00 ч. да се насладят на таланта на младите художници.