На 4 и 5 декември Българската православна църква почита великомъченица Варвара и свети Сава, а в българската традиция тези два дни, заедно с 6 декември – Никулден, образуват един празнично-обреден комплекс. Това каза за "Фокус“ Ваня Йорданова – етнолог в Регионалния исторически музей "Стою Шишков“ – Смолян. Българите приемат Варвара и Сава като две сестри или като слуги на Свети Никола. Разпространена е и поговорката "Варвара вари, Сава пече, а Николай яде с голямата лъжица и гости гощава“.

Света Варвара се почита като покровителка на шарката и другите детски болести по тази причина празникът е изпълнен с обреди, които целят да се прогонят тези болести и да се предпазят децата от тях, посочи етнологът.

Сава най-често се схваща като един празник с Варвара и обреди на този ден не се извършват. Обикновено денят на Свети Сава преминава в приготвяне на ястия за следващия голям празник Никулден. По-рядко в някои райони от страната Сава се празнува за сечено и порязано, затова жените избягват да пипат остри предмети – ножове, ножици и игли, каза още Йорданова.

Нели ГЕРГЬОВСКА