До юни в Ботаническа градина - Балчик продължава цъфтежът на растение, прекрасен източник на нектар и това е скалният игловръх. По-сложното му наименование е скална ауриния, предаде репортер на "Фокус". Скалният кът на градина "Разсадника“ разкрива красотата на растението, което е типично за Централна, Южна и Източна Европа, среща се също по Средиземноморието и в Югозападна Азия.

Ярко жълтите му цветове са прекрасен източник на нектар за различните видове опрашители. А от миналата година Ботаническата градина в Приморска Добруджа си има хотел за насекоми, изграден изцяло от естествени материали, като дърво, шишарки, канап, керамични съдове, слама и др. Обитателите на този хотел "обхождат“ близките растения в момент на цъфтеж. Това спомага производството на по-голямо количество семена, а една от основните дейности на ботаническите градини е събиране на семена от различни видове растения и техния обмен. 

С началото на цъфтежа на пролетните цветя може да се каже, че своеобразният хотел вече е отворен и функционира, а богатството от растения на Ботаническата градина край морето допринася за неговото пълноценно функциониране. Чести гости на хотела са пеперуди монах, пчела зидарка, златоочица, земна пчела, бръмбар, сирфидни мухи, дървесна пчела, калинка.

Съвсем скоро градините с рози от различни видове ще изпълнят пространството с красотата и аромата си. Дори първите най-смели сред царицата на цветята вече са цъфнали и се открояват на фона на свежата зеленина.

Жулиета НИКОЛОВА