500 лева глоба отнесе една от големите вериги за хранителни стоки с магазин в Бобов дол, научи "Фокус“. Наказанието е наложено от Комисията за защита на потребителите. Нейни инспектори установили, че търговецът предлага различни по вид маслини в насипно състояние, но е допуснал сериозно нарушение при обявяването на цените. Същото се отнасяло и до кренвирши и наденица.

На хранителните стоки били поставени етикети, чрез които с големи букви е обявена цена за 100 грама, а цената за килограм е обявена с много малки букви и е трудно видима за потребителите.

По този начин е установено, че неправилно посочената информация за цена за 100 грама, обявена чрез етикета нагледно с големи букви и наред с нея втора цена за килограм, с малки букви, води или несъмнено може да въведе потребителите в заблуждение относно цената на стоката за единицата мярка. Потребителите вземат своето търговско решение на база информацията за стоката, включително нейната цена.

Тъй като обявената цена не е посочена съгласно изискванията на ЗПП и по специално пар. 13, т. 9 от ЗПП. Съдържа невярна информация относно цената за единица мярка, която винаги следва да е за такива стоки - 1 килограм, а не 100 грама.

КЗП посочва, че нарушението е за първи път и това е причината глобата да бъде само 500 лева въпреки, че законодателството предвижда глоба от 500 до 5 000 лева. Съставеният акт е обжалван от търговското дружество пред съда в Дупница, който обаче го е потвърдил. Съдебното решение може да се обжалва пред Административния съд в Кюстендил.