Община Бобов дол е част от проект за активни политики на местно ниво за адаптация и смекчаване на климатичните промени, съобщиха за Агенция "Фокус“ от общинска администрация. Проектът се реализира с подкрепа от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Партньор по него е и Община Перник. Основната цел е повишаване капацитета на общините Перник и Бобов дол за разработването и прилагането на активни политики за намаляване емисиите на парникови газове и адаптация и смекчаване на климатичните промени.

В рамките на 22 месеца се работи за създаване на механизъм за анализ, оценка и адаптиране на стратегическите документи на регионално и местно ниво за прилагането на активни политики за намаляване емисиите на парниковите газове и адаптация и смекчаване на климатичните промени. Цели се мобилизиране и повишаване на местния административен и икономически потенциал, както и насърчаване прилагането на политики на местно ниво за намаляване емисиите на парниковите газове.

Сред включените дейности са обучения, извършване на анализи и изготвяне на планове за действие, повишаване на капацитет на общинските служители в тази област. В края на проекта трябва пилотно да бъдат внедрени и конкретни мерки, водещи до значително намаляване на парниковите газове.

Венцеслав ИЛЧЕВ