От 17.00 часа днес в Шарова къща в Батака ще се състои откриване на изложба и награждаване на победителите в конкурс "Занаятите в живота на батачани“, съобщиха от музея в града.

Българските занаяти водят началото си от дълбока древност. С развитието на общественото разделение на труда  преминават през различни етапи. Проучването на занаятите в Батак през ХІХ век ни среща с много наши самоуки талантливи майстори със златни ръце. 

В края на XIX и първата половина на ХХ в. 90 % от населението на Батак се занимава  с дърводобив, дървообработване и търговия с дървен материал. Според наличните писмени сведения и събраният етнографски материал в музея, можем да  групираме занаятите в Батак по следния начин:

                 -традиционни занаяти, свързани с основния поминък на населението

                - домашни занаяти                                                

                 -нови занаяти, свързани с потребностите на бита и творческите културни потребности на хората в Батак

      

Чрез текстове, богат снимков материал и интересни движими културни ценности представяме развитието на абаджийство, бояджийство, дограмаджийство, дърводелство, кринарство, коларство, бъчварство, ковачество, тюфекчийство, сахатчийство, налбантство, ножарство, медникарство, обработката на лен и вълна, предене и тъкане в Батак. Посетителите на изложбата могат да разгледат голяма част от часовникарските инструментите на Георги Цурев- тюфекчията, звънци за едър рогат добитък, предмети за бита от дърво, медни съдове, както и баташката носия, изработвана от сръчните ръце на батачанката.