Центърът, паркът и някои прилежащи сгради и терени в град Баня, община Карлово да бъдат обявени за недвижимо културно наследство. Писмо с такова намерение е получено в Община Карлово от Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерство на културата, съобщиха от пресцентъра на общината. Процедурата вече е в ход, очаква се експертен доклад, въз основа на който всякакви дейности по улиците и парка на града трябва да бъдат преустановени.

Общинският съвет на община Карлово вече взе решение да възрази срещу започната процедура. Опасенията са, че ако намерението на НИНКН стане факт, ще се осуетят множество инвестиционни намерения, както и ще бъде стопирано благоустрояването на град Баня. Освен това по необясними причини НИНКН отказва да предостави на Община Карлово преписката, която инициира декларирането на новите обекти като недвижима културна ценност. Юристите на Общината, съвместно със свои колеги от НСОРБ вече са предприели необходимите действия за блокиране на процедурата.

Недоволни от заявеното намерение, гражданите на град Баня се събират от 18:00 ч. на 30 март 2023 г. в Младежкия дом в града, за да обсъдят ситуацията и да вземат решение за евентуални протестни действия. На събранието ще присъства кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, кметът на гр. Баня Стамен Гешев, както и заместник-кметове и представители на общинската администрация. Целта е населението да бъде запознато с потенциалните рискове, ако намерението на НИНКН се реализира.