Жителите на село Баховица, Община Ловеч, отбелязват празника на своето селище, който започна на площада пред местното читалище. По този повод на 26 август 2022 г. вечерта имаше тържествена програма, в която участваха самодейци от всички възрасти.

Гост на тържеството бе заместник-кметът на Община Ловеч Даниел Колев. Той връчи на представител на читалищното настоятелство на НЧ "Напредък 1920 г.“ кошница с цветя и поздравителен адрес от кмета Корнелия Маринова. В адреса се казва:

"Всяка година в края на август Вие се събирате в местността Бърнин дол, за да отбележите едно светло историческо събитие– краят на тридневната битка за освобождението на Ловеч през 1878 година. Именно край Баховица са прозвучали последните изстрели от битката, донесла свободата в нашия роден край. На 22 август Ловеч тържествено отбеляза 145 години от Освобождението от турско иго и установяването на местната власт. Под този знак минава и Вашето събитие с тържествен концерт. Радвам се, че имате толкова силна развита самодейност и умеете да привличате интересни гости. Ръководството на Община Ловеч ще продължи да подкрепя развитието на подобни инициативи, защото те изразяват и поддържат българския дух.“

В събота празникът продължава в живописната местност край селото Бърнин дол, където се спретва голям курбан. Баховица е едно от най-развитите селища на общината. Тук се намира и новият германски завод "Фос аутомотив“, който стартира на 26 септември 2019 г.