Българският червен кръст в Ардино започна предоставянето на помощи от хранителни продукти на социално уязвими хора. Пунктът за получаването на помощите в града се намира в сградата на физкултурния салон на бившето училище ПГ "Хр. Смирненски" (Оздравително – Климатично), съобщиха от общината.

В селата помощите ще бъдат предоставени чрез специален транспорт, осигурен от община Ардино, до 10 април 2024 г. Хуманитарната помощ е по Програма "Храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027", съфинансирана от Европейския социален фонд плюс.

"1705 бенефициенти от общината имат право да получават хранителните продукти и продуктите за хигиена", съобщи председателят на Общинския съвет на БЧК-Ардино Бахар Реджебов. Той уточни, че всички лица, които ще бъдат подпомогнати, са подадени от Агенция "Социално подпомагане" (АСП). 60 бенефициенти ще получат голям пакет, а останалите – малък. Малък пакет (10,890 кг.) е предвиден за едночленните и двучленните семейства. Големите (38,580 кг.) са за тричленни и по-големи семейства. Пакетите с храни включват 15 вида продукти от първа необходимост – брашно, ориз, спагети, лютеница, зелен фасул, домати, грах зелен, гювеч, конфитюр, пиле, риба, зрял фасул, леща, захар и олио.